Skip to main content

Crème brûlée van geitenkaas

Ingrediënten

Voor 6 personen:

  • 250 milliliter kookroom
  • 200 gram bettine geitenkaas naturel
  • 200 milliliter volle melk
  • 100 gram cranberries
  • 12 eetlepels rietsuiker
  • 5 stuks eidooiers
  • 1 stuks vanillestokjes
  • SterkInDeKeuken Koksmes
  • SterkInDeKeuken Spatelset
  • versgemalen peper naar smaak

Bereidingswijze

Crème brûlée als voorgerecht? Het kan, dat bewijst onderstaande video. Door een crème brûlée van geitenkaas te maken kan je een crème brûlée uitstekend als voorgerecht serveren. Het is een machtig gerecht, dus serveer mooie porties en verras je gasten met dit heerlijke recept. Wij gebruiken geitenkaas van Bettine, heerlijk!

Crème brûlée van geitenkaas aten wij voor het eerst in december 2016. Wij zijn toen met onze ouders en partners gaan eten bij één van de beste restaurants van Zuid-Holland, Paddles in Waddinxveen. Het is een Asian Fusion restaurant dat ‘shared dining’ hanteert. In deze video maken we een simpele variant, Paddles serveerde de crème brûlée van geitenkaas met een mango-chutney, overheerlijke Spaanse hammen en gebrande noten. Als je dus echt wilt uitpakken, verrijk je gerecht dan met (soortgelijke) ingrediënten.

Wij gebruiken een brander om een krokant laagje karamel op de crème brûlée te krijgen. Tip: brand twee laagjes rietsuiker op elkaar. Hierdoor krijg je een krokantere laag! Een brander is echt een verrijking in jouw keuken. Je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om eiwitschuim te branden. Lekker, maar ook een lust voor het oog. Binnenkort laten we zien hoe je dit kunt doen, want dan maken wij een sinaasappeltaart met eiwitschuim, so stay tuned!

Stap 1
Breng de kookroom aan de kook en voeg daarna de geitenkaas toe. Meng ondertussen de eidooiers, volle melk, vanillemerg en de versgemalen zwarte peper in een kom. Klop goed los.

Stap 2
Voeg de warme room met geitenkaas toe aan het eimengsel. Er ontstaat een gladde massa. De eieren mogen niet boven de 83 graden komen, want dan stollen ze.

Stap 3
Giet het mengsel in vuurvaste schaaltjes, duw de cranberry’s erin. Zet ze in een ovenschaal met kokend water en bak 40 minuten op 150 graden. Water wordt nooit heter dan 100 graden. Het water in de oven houdt de crème brûlée van geitenkaas op de juiste temperatuur en is dus cruciaal voor het slagen van dit recept.

Stap 4
Zet de ovenschaaltjes in de koelkast en laat 3 uur afkoelen.

Stap 5
Bestrooi de crème brûlée van geitenkaas met rietsuiker. Karamelliseer met een brander of zet twee minuten onder je ovengrill.

Stap 6
Herhaal dit nog een keer. Twee laagjes gebrande rietsuiker zorgt voor een extra krokante karamel.

Vond je dit recept leuk? Bekijk dan eens onze kookboeken.

Laat een reactie achter